69 GAS-boetes voor seksuele aanvallen in Brussel deze zomer

De stad Brussel heeft sinds 24 juni al 69 Gemeentelijke Administratieve Sancties, of GAS-boetes, uitgeschreven voor seksuele beledigingen zoals gaybashing en het uiten van seksueel getinte opmerkingen aan vrouwen. In de Alhambrawijk zijn 90 boetes uitgeschreven wegens straatprostitutie. Dat heeft de Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) in de gemeenteraad geantwoord op een vraag van oppositielid Els Ampe (Open Vld).

Details over waar de boetes uitgedeeld werden en voor welke feiten, zijn niet bekend. Wie een seksuele belediging uit of iemand nafluit, riskeert een boete tot 250 euro. Het fenomeen van seksuele intimidatie werd onder de aandacht gebracht door de documentaire ‘Femme de la rue’ van Sofie Peeters.

Burgemeester Thielemans zei ook dat de lokale politie in de periode tussen 15 juli en 15 september al 542 GAS-boetes heeft uitgeschreven in de Brusselse Alhambrawijk. Zo zijn er 452 boetes opgesteld voor wagenbestuurders die in overtreding waren met de wegcode. Daarnaast werden 90 boetes uitgeschreven aan straatprostituees en hun klanten. De Alhambrawijk kent al jaren een hardnekkige straatprostitutie en het Brusselse stadsbestuur kondigde voor het zomerreces aan om harder tegen op te treden tegen de problematiek.

De GAS-boetes zijn bedoeld om de overlast in de buurt terug te dringen. Ze werden ingevoerd via het politiereglement van de stad.

(Bron: DM-online 26/9/’12)