Assisen Brussel: Proces rond exorcisme start maandag

Voor het Brusselse hof van assisen is woensdag de jury samengesteld voor een proces rond exorcisme dat in 2004 het leven kostte aan Latifa Hachimi, een vrouw van 23. Zes mensen, onder wie de echtgenoot van de vrouw, staan terecht. Het proces begint maandag.

De betichten verplichtten in 2004 de vrouw een Roqya-séance te ondergaan, een islamitisch ritueel voor de verbreking van een betovering.

De feiten gebeurden in het appartement van het slachtoffer en haar echtgenoot, in de Waelhemstraat in Schaarbeek.

Het ritueel was niet het eerste dat de vrouw moest ondergaan. Van begin juli tot begin augustus werd de vrouw door haar echtgenoot en verschillende islamitische exorcisten zwaar mishandeld omdat ze, hoewel ze sinds haar achttiende getrouwd was, nog steeds geen kinderen op de wereld had gezet.

Een van de beschuldigden, Abdelkrim Aznagui, die zich ‘sjeik’ liet noemen, beweerde dat de vrouw bezeten was door demonen en dat die verdreven moesten worden.

Daarvoor moest het slachtoffer onder andere gigantische hoeveelheden water met olie en saffraan drinken, een drankje dat bereid was door beschuldigde Xavier Meert, een zogenaamde genezer en exorcist.

Latifa Hachimi werd daarnaast ondergedompeld in kokend water, geslagen en gewurgd.

De correctionele rechtbank veroordeelde de beschuldigden aanvankelijk tot doodslag. Het hof van beroep classificeerde de feiten vervolgens echter tot marteling die tot de dood leidde, waardoor de zaak naar assisen werd gestuurd. VOC/DWM/ BRUSSEL 09/05 (BELGA)