Foto’s van Miss België finalistes voor moskee zorgen voor polemiek in Marokko

BRUSSEL 07/11 (BELGA) = In Marokko is maandag een kleine polemiek ontstaan rond foto’s van Miss België finalistes die in lichte zomerkledij poseren voor de Hassan II-moskee in Casablanca. Het nieuws staat te lezen op verschillende Belgische, Franse en Marokkaanse websites en werd woensdag bevestigd door een woordvoerder van het Nationaal Comité van Miss België. “We verontschuldigen ons heel erg indien sommige mensen gechoqueerd waren door de kledij van de meisjes. We waren er echter niet van op de hoogte dat de finalistes die dag monumenten zouden bezoeken. We kenden de planning niet”, verontschuldigt Evy Van Couwenberghe zich.

Ze voegt er aan toe dat de meisjes doorgaans licht gekleed gaan als gevolg van de warmte en dat ze verplicht zijn om bepaalde kleren van de sponsors te dragen. Ook zou de gids, die was aangeraden door de nationale toeristische dienst van Marokko, hebben gezegd dat de kledij van de meisjes die dag geen probleem stelde. De Marokkaanse krant Attajdid schreef niettemin dat het ging om een “aanval op een plaats van verering. Het gedrag kan zorgen voor onenigheid en instabiliteit”, luidde het. Het Nationaal Comité van Miss België heeft inmiddels besloten de foto’s van zijn website te halen om nog meer polemiek te vermijden.

De finalistes van de schoonheidswedstrijd vertrokken vrijdag naar Marokko. Ze verblijven zeven dagen lang in een luxehotel in El Jadida, waar ze deelnemen aan fotoshoots en toeristische uitstappen naar onder meer Rabat en Casablanca.

De finale van Miss België vindt op 6 januari plaats in het casino van Knokke. COC/SVR/VOC/