Grondwettelijk Hof schorst boerkaverbod niet

Het Grondwettelijk Hof heeft een vordering tot schorsing van het boerkaverbod verworpen. Een vrouw uit Brussel wilde het verbod laten schorsen omdat het volgens haar een inperking betekent van haar rechten en vrijheden en omdat het de vrijheid van godsdienst in gedrang zou brengen. Maar volgens het Grondwettelijk Hof kan de vrouw niet aantonen dat het gaat om een persoonlijk en “moeilijk te herstellen ernstig nadeel”, een voorwaarde voor het bekomen van een schorsing.

Het is niet de eerste keer dat het Grondwettelijk Hof een vordering tot schorsing van het boerkaverbod verwerpt. Zo was er begin oktober een gelijkaardig arrest in een zaak van twee vrouwen die in 2009 en 2011 op de bon geslingerd waren in Etterbeek en Molenbeek. Ook in die zaak kon volgens het Hof het “ernstig nadeel” van de vrouwen niet aangetoond worden.

Wet vernietigen

In de huidige zaak had een vrouw uit Brussel gevraagd om de wet van 1 juni 2011 “tot instelling van een verbod op het dragen van kleding die het gezicht volledig dan wel grotendeels verbergt” – beter bekend als het boerkaverbod – te schorsen en te vernietigen.

De vrouw oordeelt dat het verbod een aantasting is voor haar rechten en vrijheden. Zij meent ook dat de wet de vrijheid van godsdienst in het gedrang kan brengen. Maar volgens het Grondwettelijk Hof heeft de vrouw onvoldoende kunnen aantonen dat het gaat om een persoonlijk en “moeilijk te herstellen ernstig nadeel”. Het beroep tot vernietiging dat tegen het vrouwboerkaverbod werd ingediend, is wel nog steeds hangende. (belga/dea) (De Morgen, 17/11/2011)