‘Hoer als ik rokje draag’: oproep aan vrouwen die worden lastiggevallen

Een opmerkelijke oproep in Het Nieuwsblad: Sofie Peeters (student, 25 jaar), zoekt voor haar eindwerk met als onderwerp ‘Waarom mannen zich seksistisch gedragen’, getuigenissen van vrouwen die door mannen worden lastiggevallen. Ze wil mensen bewust maken van dit “toch wel gevoelige probleem”.

Sofie Peeters merkt alvast dat “het vooral een groep binnen de allochtone gemeenschap betreft die zich vaak bezondigt aan dat stuitend seksisme”. Ze noemt het kind met andere woorden (nog) niet echt bij de naam, maar het is natuurlijk evident dat ze het over moslims heeft, en niet over hindoes, Chinezen of Joden. Peeters vertelt dat als ze in Brussel met een kort rokje loopt, ze wordt uitgescholden voor ‘hoer’ en ‘slet’. Dat is typisch voor de islamitische cultuur, die inherent discriminatoir is ten opzichte van vrouwen. Ongesluierde vrouwen worden door orthodoxe moslims als ‘onzedig’ en als ‘hoeren’ beschouwd. Anke Van dermeersch beschrijft dit uitgebreid in haar recente boek: ‘Hoer noch slavin. Vrouwen en islam’.

Wordt of werd je als vrouw door mannen lastiggevallen? Meldt het aan Sofie Peeters via: femme.de.la.rue@gmail.com.

Hieronder het integrale artikel:

BRUSSEL – ‘Hoer, slet, hoeveel kost je?’ Deze intimiderende opmerkingen krijgen Sofie en andere vrouwen die in Brussel over straat lopen bijna dagelijks naar hun hoofd. Sofie Peeters onderzoekt voor haar eindwerk waarom mannen zich seksistisch gedragen.
Toen Sofie Peeters(25) twee jaar geleden van Leuven naar Brussel verhuisde, keek ze vol verwachting uit naar het leven in de hoofdstad. ‘Ik keek vooral uit naar de mix van culturen in een grotere stad dan Leuven’, vertelt de studente. Maar dat bleek niet zo goed mee te vallen als ze had gedacht.

‘Niemand had me gewaarschuwd voor wat ik hier zou meemaken op straat. Onder meer over mannen die je constant aanspreken of seksistische opmerkingen maken.’

Als laatstejaarsstudente aan de Brusselse filmschool Rits besloot ze er haar eindwerk van te maken. In haar documentaire Femme de la rue onderzoekt ze waarom mannen zich zo seksistisch gedragen en hoe vrouwen daar mee omgaan.

‘Vooral in de lente en de zomer kunnen mannen nogal tekeergaan’, aldus Sofie. ‘Als ik van het Zuidstation naar mijn appartement stap in de Anneessenswijk, word ik voortdurend aangesproken. Toen ik een rokje droeg, werd ik in amper een kwartiertje liefst elf keer aangesproken. En dat was niet altijd op een even charmerende manier. Sommigen roepen je allerlei verwensingen toe als hoer of slet of vragen hoeveel het kost om met je naar bed te gaan. Dat is toch niet normaal meer?’

‘Zelfs in lange broek krijg je al die verwensingen naar je hoofd geslingerd. Dat kan echt het moreel van een vrouw naar beneden halen. Een meisje dat ik interviewde voor mijn documentaire was er zelfs zo door aangedaan dat ze prompt verhuisde uit Brussel. Sterk dat het zo ver moet komen. Maar je kan je moeilijk elke keer omdraaien na een opmerking. Dan duurt je traject wel drie keer zo lang.’

Toch gaat Sofie ook op zoek naar de oorzaak van dit fenomeen. Ze merkt dat het vooral een groep binnen de allochtone gemeenschap betreft die zich vaak bezondigt aan dat stuitend seksisme.

‘Ik ga op zoek naar hun meningen. Ik hoor dat velen vinden dat westerse vrouwen erom vragen omdat ze vaak hoerig worden afgebeeld in bijvoorbeeld reclamecampagnes. Maar ook verveling door werkloosheid en frustratie spelen mee. Voor sommigen is het zelfs een vorm van machtsuitoefening. Zij denken Ik ben de man. Dat is vooral confronterend voor vrouwen die hier komen wonen. Daarom maak ik er ook een documentaire over. Om de mensen bewust te maken van dit toch wel gevoelige probleem.’

Sofie roept anderen op tot getuigenissen. Contact via: femme.de.la.rue@gmail.com Sponsors zijn ook welkom via www.sponsume.com.

Bron: Het Nieuwsblad.