Islamitische revolutie is niet aan vrouwen besteed

De recente revoluties in de islamitische wereld zijn duidelijk geen aanzet tot meer democratie of respect van de islam voor mensenrechten en vrouwenrechten in het bijzonder.

Tijdens de revolutie in Egypte dit voorjaar, trokken naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 15 maart een paar honderd vrouwen de straat op in Caïro om gelijke rechten te eisen. Maar dat was buiten de Egyptische moslims gerekend. Aanvankelijk bleef het bij scheldpartijen – “Jullie zijn vrouwen! Ga naar huis en zorg voor de kinderen!” – maar al snel werden de vrouwen omsingeld door een woeste menigte. Vrouwen werden geduwd, bepoteld en zelfs in elkaar geslagen.

Datzelfde droeve lot onderging ook CBS-journaliste Lara Logan, die van op het Tahrirplein verslag uitbracht van de opstand en nadien door hitsige mannen werd belaagd, mishandeld en verkracht.

Mediawaakhond Verslaggevers zonder Grenzen in Frankrijk raadt nieuwsorganisaties nu ook weer aan voorlopig geen vrouwelijke journalisten naar Egypte te sturen. Weerom werden twee journalistes aangerand: een Française en de Egyptisch-Amerikaanse Mona Eltahawy.

Mona Eltahawy werd zelfs seksueel belaagd door politieagenten.

De revoluties in de islamitische wereld zijn duidelijk niet aan vrouwen besteed.