Jaarlijks tientallen vrouwen ‘gedumpt’ in Marokko

Elk jaar melden zich ongeveer tachtig vrouwen die vanuit Nederland in Marokko zijn gedumpt. Ook meer dan honderd kinderen zijn het slachtoffer. De meeste vrouwen komen uit Amsterdam en andere grote steden.

Dit meldt Het Parool vandaag op basis van cijfers van de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN) en de Stichting Steun Remigranten (SSR). Dit zijn de twee officiƫle meldpunten voor vrouwen die zonder paspoort of verblijfsvergunning tegen hun wil en onder valse voorwendselen in Marokko zijn achtergelaten.

De praktijken komen voor nadat een Marokkaanse vrouw in het kader van gezinshereniging naar Nederland is gehaald. Zij krijgt voor de eerste drie jaar een verblijfsvergunning. Nadat hun huwelijk is gestrand, worden ze in hun thuisland achtergelaten.

Het gaat zeer waarschijnlijk om nog veel grotere aantallen gedumpte vrouwen, omdat zich slechts een minderheid van hen meldt. Aangifte doen van ‘achterlating’ is niet mogelijk, noch bij de Marokkaanse, noch bij de Nederlandse politie.

De Nederlandse politie kan niets beginnen tegen wat in Marokko gebeurt. In Marokko staat een gedumpte vrouw machteloos als de politie niets voor haar wil doen, melden de organisaties.

‘Velen van hen zijn na hun huwelijk uitgebuit, mishandeld en in een sociaal isolement geraakt. Er zijn zelfs mannen die meerdere vrouwen in Marokko hebben achtergelaten. Sommige vrouwen zitten voor langere tijd in Marokko vast, omdat hun man hun met een smoes de verblijfs- of identiteitsdocumenten afhandig heeft gemaakt’, schrijft de krant. (De Volkskrant, 19/11/2011)