“Provocerende” advertentie geweigerd

Op 6 maart aanstaande stelt senator Anke Van dermeersch haar boek ‘Hoer noch slavin – Vrouwen en islam’ voor in het Elzenveld te Antwerpen. Om zowel het boek zelf voor te stellen als de startmeeting van de organisatie  ‘Vrouwen tegen islamisering’ met diverse buitenlandse sprekers, vroeg de schrijfster een offerte voor een advertentie in het vrouwenblad Libelle. De hoofdredactie van Libelle weigerde evenwel de advertentiecampagne te aanvaarden ‘op basis van inhoud en ethiek’. Volgens Libelle is er geen overeenstemming te vinden tussen Libelle en Anke Van dermeersch. Voor de hoofdredactie van Libelle is er dus geen overeenstemming te vinden met een moderne, werkende vrouw en moeder. Is dat dan niet de doelgroep van het blad?

Hoe kan men overigens een boek weigeren ‘op basis van inhoud en ethiek’ als de inhoud van dat boek nog niet gekend is? Het komt immers pas uit op 6 maart. En op basis van ethiek omdat de titel verwijst naar de islam? Is verwijzen naar de moeilijke samenhang tussen vrouwenrechten en islam dan ook al onethisch? Zijn de hoofdredacties van Libelle en Flair dan plots tegen vrouwenrechten en tegen diegenen die deze verdedigen tegenover een vrouwonvriendelijke en totalitaire, als religie vermomde, ideologie?

Libelle en Flair zouden moeten beseffen dat ook zij – als vrouwenblad – enkel bestaan bij de gratie van de moderne westerse normen en waarden. Vrouwenbladen waarvan een groot gedeelte van de inhoud gaat over relaties, seks en mode, zijn in de islamitische wereld veroordeeld tot een ‘underground’-bestaan. Of ze zijn sterk onderhevig aan de islamitische cultuur van doorgeslagen preutsheid en censuur.

De weigering van Libelle en Flair om de onschuldige advertentie (zie bijlage) op te nemen heeft wellicht meer te maken met angst voor de reactie van moslims. Dat zegt wederom veel over het huidige klimaat in Vlaanderen wat islamkritiek betreft, en over de nefaste impact van de islam op onze vrije samenleving. Angst is geen goede raadgever, zeker niet als het over fundamentele normen en waarden gaat.

Lees hier de bijlage.