Saving Face

De documentaire ‘Saving Face’ van Sharmeen Obaid-Chinoy is de eerste Pakistaanse film die een Oscar wint. Verwar deze documentaire niet met de gelijknamige film van de Chinees- Amerikaanse cineaste Alice Wu. Die film ging over een lesbische relatie en een ongewenste zwangerschap in een traditionele Chinese familie in de VS. Deze documentaire gaat over een Pakistaanse plastische chirurg die in Groot-Brittannië woont, maar naar zijn oude vaderland terugkeert. Hij gebruikt zijn vaardigheden als plastische chirurg om de gezichten te reconstrueren van vrouwen en meisjes die met zwavelzuur zijn verminkt.

Daarmee komt één van de gruwelijkste en primitiefste Pakistaanse tradities plots in het brandpunt van de internationale media. In Pakistan worden natuurlijk ook “gewone” eremoorden gepleegd, maar daarnaast is het gebruikelijk vrouwen met zwavelzuur te verminken voor een overtreding van de islamitische regels inzake “eer”. Als variant overgiet men het slachtoffer soms met kerosine, en steekt haar dan in brand. Soms pleegt een man zo’n gruwelijke misdaad omdat een vrouw zijn avances heeft afgewezen. Soms neemt een afgewezen huwelijkskandidaat op die manier wraak. Soms doet een verontwaardigde Pakistaanse echtgenoot dat omdat hij zijn vrouw verdenkt – alleen maar verdenkt! – van overspel. Of omdat zij met een andere man heeft gepraat. Soms worden vrouwen door hun schoonfamilie met zwavelzuur of kerosine “behandeld”. Zelfs als het slachtoffer dat overleeft, is zij meestal voor het leven verminkt.

De foto’s van de slachtoffers zijn in gruwelijkheid alleen te vergelijken met de oorlogsfoto’s van mensen die met napalm zijn verbrand, of die de atoomaanvallen op Hirosjima of Nagasaki hebben overleefd. Vrouwen met alleen nog stompjes van armen, of handen die gereduceerd zijn tot hompen vlees. Vrouwen die blind werden omdat hij ogen zijn weggebrand. Vrouwen bij wie één helft van het gezicht één massa littekenweefsel is. Niet het gevolg van napalm of atoombommen, maar gewoon van de stompzinnige islamitische wreedheid en de haat tegen vrouwen die in Pakistan alomtegenwoordig zijn. (MJ)

Klik hier voor de trailer.

Lees hier de bijlage.