Wederzijds respect?

De Nederlandse koningin Beatrix is op staatsbezoek in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Op het programma stond onder andere een bezoek aan een moskee in Abu Dhabi. Volgens moslimtraditie droeg zij daarbij een lang gewaad en … een hoofddoek, op z’n Trix’ weliswaar.

Men kan er uiteraard niets op tegen hebben dat iemand respect betuigt voor een andere cultuur. Dat vragen wij ook van de moslims hier bij ons. Maar wanneer verandert respect in onderdanigheid of onderwerping?

Het eenvoudigste antwoord daarop is: vanaf het moment dat het niet wederzijds is. Dat het eenzijdig is. Koningin Beatrix had die wederkerigheid heel eenvoudig kunnen toetsen door te vragen dat er ook een bezoek aan een christelijke kerk in Abu Dhabi op het programma gezet zou worden. Of door te wijzen op de erbarmelijke situatie van vrouwen de VAE.

Ondanks de fenomenale olierijkdom van de Emiraten worden vrouwen er zeer vaak nog op een primitieve manier onderdrukt. Een jaar geleden kregen de Emiraten nog een slecht rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch aangaande seksueel geweld. In 2010 oordeelde een rechtbank in de Emiraten nog dat een man het recht had zijn echtgenotes te slaan. Vanuit islamitisch oogpunt heel logisch natuurlijk, want een flink deel van de wetgeving is de Emiraten is nog steeds gebaseerd op de sharia. En eveneens in 2010 werd een Australische vrouw in de Emiraten in de cel gegooid omdat zij… het slachtoffer was geworden van een groepsverkrachting. Volgens de onwrikbare islamitische logica moest zij gestraft worden omdat zij… sex had gehad buiten het huwelijk. Dat zij daartoe met geweld gedwongen was, dat heeft in het islamitisch “recht” helemaal geen belang.

In die context wordt het dragen van een hoofddoek al veel problematischer. Het is niet alleen een oude traditie. Het is ook een symbool voor de minderwaardige positie van de vrouw in de islam. Moet de koningin van een westers land zo’n symbool dragen?